Kardelen Mevsimi
- Hüseyin Erhan Acar
- 19 Nis 2015
- 2 dakikada okunur
Tarih : 30-03-2015

Kaç yer vardır bu Kadim coğrafyada oraya gittiğinizde kendinizi evinizde ve ailenizle birlikteymiş gibi hissettiren? Siz cevabı düşüne durun ben bu gün (28 Mart 2015 Cumartesi)oradaydım.
Keşif Ekibi otuz dördüncü gezisini, otuz dördüncüsü düzenlenen Kardelen Festivaline katılmak ve destek olmak ve de farkındalık yaratmak için İbradı’ya yaptı.
Buraya ne zaman gelsem kendi köyüme gelmiş gibi duygular hissediyorum ama bunu hisseden bir tek ben değilim tüm arkadaşlarım böyle söylüyor.
Sadece insanlarının sıcaklığı değil, coğrafyası, evleri, bahçeleri hatta mezarlıkları ve dahi ağaçları bile buraya ait olduğunuz ve sanki hep burada yaşadığınız hissini sizde uyandırıyor.
Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru’dan Sülek Yaylasında keçilerini otlatan çobanına, kahvecisinden, büfecisine, kahvede çayını yudumlayanına herkes sizi adeta kucaklıyor burada.
Yani bildiğiniz Türk misafirperverliği…
İlçe merkezi göz önüne alındığında 2800 Nüfusa sahip bir ilçe İbradı. Devlet bütçesinden gelen tahsisat ta ona göre bu yüzden elinde bir sihirli değnekle çalışmak zorunda İbradı’nın yöneticileri.
Kadim Yörük Türkmen geleneğinin insanlarının yaşadığı birçok yerleşke bu şekilde bir görüntü içeriyor. Sürekli göç vermek dolayısıyla da sürekli nüfus kaybı yaşamak ve bu kayıp yerel yönetimler için tahsisat kaybı, para kaybı yani hizmet kaybı demek. Yani yöre insanı buradan göçerken geçmişini de yok ediyor.
İbradı eşsiz bir coğrafyaya sahip iki büyük ovası, ilk çağdan geçen yüzyıl sonlarına kadar Tarihi İpekyolu kervan geçiş noktası olması, buraya kültürel ve ekonomik anlamda çok zenginlik katmış.
Bu yıl hava şartları festivalin birçok etkinliğine izin vermedi. Ama biz gurup olarak Sülek Yaylasına gidip Kardelenleri gördük.
Anadolu coğrafyasında yetişen kardelen türlerinden sadece İbradı bölgesinde yetişen iki tür endüstriyel nitelikte yani ilaç sanayinde kullanılıyor ve doğal olarak yetişiyor.
Bu kadar çok Kardeleni bir arada göreceğimi tahmin etmiyordum inanın tarla gibiydi dağın bir yamacını komple kaplıyorlardı.
İbradı bir şekilde gidenleri geri getirmeye yönelik projelere imza atmaya başlamış. TOKİ Ormana bölgesinde yöre mimarisine uygun(umarım) yörenin özelliğini taşıyan evler yapacakmış. Burada yaşamak isteyen bölge insanının faydalanabileceği bir proje olacakmış.
Bu yıl yeni yönetimiyle birlikte kültürel ve sanatsal faaliyetlerin hareket noktası oldu İbradı. ARTOROS Sanat Çalıştayı olağan üstü bir tanıtımdı, dünya kadar para harcasanız yurt dışında bu kadar tanıtamazdınız İbradı’yı.
Yöresel sanatçılara sahip çıkma adına ilginç konserlere ev sahipliği yaptı ve yapmakta. Düşünsenize hepimizin bildiği ama bu güne kadar bir sahnede izlemediği annelerimizin anneannelerimizin yaptığı düğünlerde Tef çalma işini sahnede sergilediler.
Ne kadar un o kadar helva demiyor İbradı’nın Genç Başkanı Serkan Küçükkuru ve ekibi.
İbradı günü birlik gidilebilen ancak asla bir günlük bir programla gezilemeyecek kadar çok güzelliği görseli içinde barındırıyor.
İbradı merkezde kısıtlıda olsa konaklama imkanı var, Ürünlüde ev pansiyonculuğu sayesinde yöre insanını tanıma imkanı da bulabilirsiniz. Ve Ormana Aydın Özgüven Ormana evlerini restore edip tesisleştiriyor, iyi bir mutfağı olan birde tesisi, yörenin insanı Ormana’lı yani.
Size, ben buraya aitim diye hissettirecek insanlardan inanın sadece biri.
Son Yazılar
Hepsini GörEy Hakan Tütüncü Hey Menderes Türel ve de Kamu vijdanı... Ben bir babayım ve her gün çocuklarım iki kez çoğu zaman kendi başlarına...
Comments